Su Ve İnancın Kenti Hierapolis

M.Ö 2. yüzyılda Bergama krallarından 2. Eumenes tarafından kurulduğu tahmin edilen Hierapolis antik kenti, ismini Bergama kahramanı Telephos’ın karısı, Amazonlar Kraliçesi ve Helencede ‘’kutsal’’ anlamına gelen Hiera’dan alıyor. Şifalı suları ve görkemli manzaralarıyla bilinen Pamukkale travertenleri tam da bu şehrin yanında.

Pamukkale ve Hierapolis, antik zamanlardan beri insanları kendine çeken büyülü bir yer. Burada doğa ve tarih keşfi bir arada.

Eşsiz Güzellikteki Hierapolis Deneyimleri

Hierapolis’e iki kapıdan giriliyor. Güney kapısından girerseniz, amfitiyatroya daha yakın oluyorsunuz ve burada yaşabileceğiniz birçok deneyim var. Bir numarada amfitiyatronun en üst basamaklarından Honaz Dağı’nı izlemek var. Karlı kaplı zirvelere, sonsuzluğa uzanan ufka ve ucu bucağı olmayan vadilere bakarken kendinizi masalsı bir yolculuğa bulacaksınız. İki numarada ise anıt mezarlar var. Antik dönemlerden kalma bu anıt mezarlar, nedeyse bir ev büyüklüğünde. Mezarlarda bulunan lahitlerin kabartmaları kaçırmayın, o dönemin sanat zirvesi bunlar. 

Pamukkale travertenlerinde girilebiliyor. Buranın şifalı suları antik zamanlardan beri insanları iyileştiriyor. Hierapolis antik kenti keşfinizi bu deneyimi yaşamadan sonlandırmayın… 

Ortamlarda Anlatırsın: Hierapolis Hakkında Şaşırtıcı Teoriler

  • Roma döneminde antik kente yabancılar temizlenmeden alınmazmış. Bu yüzden şehrin kapısı travertenlerin dışına inşa edilmiş. O dönemler termal sulara bağlı bir hamam varmış, daha sonradan kiliseye dönüştürülmüş.
  • Amfitiyatronun yanında kutsal mabet bulunuyor. İsa’nın 12 havarisinden biri bu kutsal mabette idam edilmiş.
  • Tiyatronun alt kısmında bulunan Apollon Tapınağı’nda zehirli gaz (CO2) çıkışı olan bir bölge var. Antik zamanlarda rahipler buraya gelir, gazların etkisiyle kehanetlerde bulunurlarmış. 
  • Roma döneminde için de ayrı bir hikaye var. Apollon Tapınağı yeraltı tanrısı Pluto’ya adanmış. Zehirli gazların çıktığı bölgedeki yüksek karbondioksit oranı yüzünden, rahipler kurban edecekleri hayvanları bu bölgeye götürürmüş. Gaz yüzünden ölen hayvanları tanrıların aldığı sanılırmış. İzleyicilerin etkinlendikleri kesin!

Paylaş?

Share on facebook
Facebook'da Paylaş
Share on twitter
Twitter'da Paylaş
Share on linkedin
Linkedin'de Paylaş
Share on pinterest
Pinterest'de Paylaş