Dünyanın Gözü Onun Üzerinde: Kaşıkçı Elması

86 karat ağırlığında, çevresi çift sıra olacak şekilde 49 tane elmas ile süslenmiş Kaşıkçı Elması, dünyanın en önemli mücevherleri arasında. İstanbul’da Topkapı Sarayı’nda sergilenen, tüm dünyanın hayranlık beslediği ve yüzyıllardır herkesin sahip olmak istediği bu eşsiz elmas Topkapı Sarayı’na nasıl geldi?

Kaşıkçı Elması’nın hikayesi gizemlerle dolu. Filmlere ve kitaplara konu olan bu değerli mücevherin hikayesini mercek altına alıyoruz. 

Pigot Elması, Sen Misin?

Dünyanın sayılı mücevherleri arasında gösterilen armut biçimindeki Kaşıkçı Elması’nın, 19. yüzyıl başında kaybolan tarihi “Pigot Elması” olduğunu düşünen bazı uzmanlar var; fakat bu teori resmi belgelerle desteklenemiyor. 

Kaşıkçı Elması’nın Bir Garip Hikayesi

Elmas ile ilgili bir çok hikaye mevcut olsa da en çok kabul göreni şu: 1699 yılında, İstanbul Eğrikapı çöplüğünde dolaşan bir gariban elması buluyor ve ne olduğunu anlamadan bu taşı 3 tahta kaşık karşılıında bir kaşıkçıya satıyor. Kaşıkçı da bir kuyumcuya elması 10 akçe karşılığında satıyor. Kuyumcu taşı bir arkadaşına gösteriyor, taşın çok değerli olduğunu fark ettiklerinde aralarında husumet çıkıyor. Olay  büyüyor ve kuyumcubaşına kadar gidiyor. Kuyumcubaşı iki kuyumcuya da iki kese akçe veriyor ve elması satın alıyor. 

Hikaye elmasın Sadrazam Köprülüzade Fazıl Ahmet Paşa’ya, oradan da Padişah Dördüncü (IV) Mehmet’e ulaşmasıyla devam ediyor. Elmas burada yetenekli mücevher tasarımcıları tarafından işleniyor ve 86 karatlık nadide bir parçaya dönüşüyor. Elmasın ismi de onu ilk satın alan kişiden, yani kaşıkçıdan geliyor. 

Hintten Fransıza, Fransızdan Osmanlı’ya

Bir diğer rivayete göre ise elmas, 1774 yılında bir Fransız tarafından Hindistan’dan Fransa’ya götürülüyor ve Napolyon’un annesi tarafından satın alınıyor. Daha sonra satışa çıkarılan Kaşıkçı Elması, Fransa’da bulunan Tepedelenli Ali Paşa tarafından alınıyor. Dünyaca ünlü elması bir görmeyi düşünüyorsanız, İstanbul maceranızda Topkapı Sarayı’nı ziyaret edin. Hikayeye hızlı bir giriş yapmak isterseniz, gelenekel Türk ürünlerini keşfedebileceğiniz ATÜ Old Bazaar’a bekliyoruz.

Paylaş?

Share on facebook
Facebook'da Paylaş
Share on twitter
Twitter'da Paylaş
Share on linkedin
Linkedin'de Paylaş
Share on pinterest
Pinterest'de Paylaş