Anadolu Medeniyetlerinin Gizli Başkenti: Eskişehir

İsmini, M.Ö.3000 yılına kadar takip edilebilen medeniyet kanıtlarından alan Eskişehir, tarihi boyunca Hitit, Frigya, Lidya, Pers, Makedonya, Selevkos, Galat, Bergama, Roma, Bizans,Selçuklu, Osmanlı kültürlerine sahne oldu. Her köşesi tarih kokan bu şehrin enlerini keşfe çıkıyoruz. 

Odunpazarı Evleri

Adını Eskişehir’in ilk yerleşim yeri olan Odunpazarı’ndan alan evler, Türk mimarisinin en güzel örnekleri arasında.  Osmanlı mirası mimarisi, ahşap çatıları ve kerpiç yapısı, eski, dar sokak üzerinde sırlanmış planlamasıyla burada zamanı unutmak çok kolay. 

Kurşunlu Camii Külliyesi

Odunpazarı semtinde bulunan Kurşunlu Külliyesi, 1525 yılından günümüze kadar ayakta kalmış. Caminin kendisi ve çevresi Osmanlı sanatı meraklıları için tam bir hazine. Ebru, hat gibi el sanatlarının yapıldığı Eskişehir Sanatlar Çarşısı’nı gezmek isterseniz, camiye çok yakın. 

Han Yeraltı Yerleşimi

Ne zaman ve niçin yapıldığı bilinmeyen Han Antik Kenti, kayalara oyulmuş yer altı galerilerinden oluşuyor. Bölgeye akın düzenlereye karşı çok sayıdaki tahıl ambarını korumak için yapıldığı düşünülen kent, cevaplanmayı bekleyen sorularla ilgi çekmeye devam ediyor. 

Midas Anıtı

17 metre yüksekliğinde, 16.5 metre genişli ile Frig kaya fesadlarının en önemli örneği olan Midas Anıtı, Hititlerden günümüze kadar ayakta kalmış bir yapı. Eski zamanlarda büyük bir şehir olan Hattuşa’nın açık hava tapınağı olduğu düşünülen bu yer, dünyanın sekizinci harikası olarak sayılıyor, keşfetmek için harika bir bahane!

Eti Arkeoloji Müzesi

Odunpazarı’nda Eskişehir’in antik zamanlarını keşfetmek için mükemmel bir yer var: Eti Arkeoloji Müzesi. Şehrin miraslarını saklayan ve toplamda 1300 metrekareye yayılan bu kültür merkezi, geleneksel Türk kültürünün nadide parçalarını tarih meraklılarına ulaştırıyor. 

Gerdekkaya Mezar Anıtı

Helenistik dönemlerden günümüze miras Gerdekkaya Mezar Anıtı, kayalara oyulmuş bir anıt mezar. İnsanı fantastik bir filmdeymiş gibi hissetiren Dor tarzındaki sütunları ve harika işçiliği, antik Yunan dönemiyle ilgiliyseniz kesinlikle sizi büyüleyecek.

Paylaş?

Share on facebook
Facebook'da Paylaş
Share on twitter
Twitter'da Paylaş
Share on linkedin
Linkedin'de Paylaş
Share on pinterest
Pinterest'de Paylaş