Türk Lokumu

Lokum, Türk kültürünün en simgesel tatlılarından biri olarak ağızları şenlendiriyor. Tarihi yüzyıllarca öncesine giden bu lezzet, 1777 yılında Hacı Bekir efendinin dokunuşlarıyla bir saraya tatlısına dönüşüyor. Günümüzde lokumun birçok çeşidi ve rengi var. Kimisi fındık dolgusu, kimisi fıstık.

Lokum, Osmanlı saray mutfağına girdiğinde Hacı Bekir Efendi’ye ‘’Şekercibaşı’’ unvanını kazandırdı.

Osmanlı dönemlerinde Türk lokumu ile karşılaşan bir İngiliz, tadını o kadar çok seviyor ki çok sevinçli veya zevkli anlamlarında kullanılan “delight” kelimesini deyiveriyor. Lokum sözcüğüne dili mi dönmedi bilemiyoruz ama o günden beri geleneksel lezzetimiz, dünyada “Turkish delight” olarak ünleniyor. Birçok önemli fuardan ödülle dönen lokum, yumuşacık dokusu, tatlı mı tatlı lezzeti ve zengin çeşitliliğiyle şekerleme dünyasının yıldızı konumunda.

Birinci sınıf yerel üreticilerden gelme; tadı, kıvamı ve görüntüsü ile herkesi kendine hayran bırakan lokumun birbirinden farklı çeşidin ATÜ Old Bazaar’da bulabilirsiniz.